Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, Afrika’da yetişen shea ağacının meyvesinden elde edilen bir yağdır. Bu yağ fildişi rengine yakın, tereyağı kıvamında bir yağdır. Shea ağacının bir diğer adı da karite ağacıdır. Bu ağaç tropik bir ağaçtır. Ceviz büyüklüğünde meyveler verir.

Özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından toplanıp işlenen shea meyvesi çeşitli aşamalardan geçtikten sonra shea yağı halini alır. Afrikalı birçok kadının geçim kaynağı olan shea ağacı ülkede “ hayat ağacı” olarak da anılır.

Peki Bu Yağ Nerelerde Kullanılır?

Shea yağının o kadar geniş bir kullanım alanı var ki saymakla bitmez. Afrika’da yemeklerde kullanılan bu yağ, çikolata endüstrisinde diğer yağlarla karıştırılarak kullanılıyor. Yine Afrika’da güneşten korunmak için ve güneş yanıklarının tedavisi için kullanılıyor. Shea yağı bilinen bir çok kozmetik markasında; dudak parlatıcısı, nemlendirici, losyon, merhem, saç bakım ürünleri ve sabun yapımında kullanılıyor. Oda sıcaklığında neredeyse hiç erimeyen bu yağ cilt ısısında anında erir ve ciltte direk emilir. Shea yağının kullanımı Antik Mısır’ın Kleopatra dönemine kadar uzanıyor. Kim bilir belki de Kleopatra’nın güzelliğinin sırrı shea da saklıydı.

Shea Yağının Faydaları Saymakla Bitmiyor

  • A, D, E ve F vitaminleri açısından zengin olan bu yağ, kırışıklıklarla savaşır.
  • Cildin kolajen üretimini arttırarak ciltte yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Egzamalara iyi gelir.
  • Ciltteki kızarıklığı alır ve kaşıntıyı giderir.
  • Çok önemli bir başka özelliği ise ciltteki tonlamayı dengeleyicidir.
  • Çok iyi bir güneş koruyucudur.
  • Saç diplerini ve gözenekleri tıkamadan saçları nemlendirir ve canlılık verir.
  • Saçları yumuşattığı için kırılmasını engeller.
  • Saçların koparak dökülmesini engeller.
  • Çok işlem görmüş ve yıpranmış saçları tamir eder.
  • Saçları uzatmaya yardımcıdır.
  • Özellikle kuru ciltler için çok yoğun bir nemlendiricidir.
  • Yazın, güneşin etkilerini azaltırken; kışın, soğuk ve rüzgarın cildimizde yaptığı yıpranmaları tamir eder.
  • Hamilelik ve kilo verilmesi sonrasında oluşan çatlaklar için birebirdir.
  • Çarpma veya incitmeye bağlı şişlikleri indirmeye yardımcıdır.
  • Kaliteli bir masaj yağıdır.
  • Kas yorgunluğunu geçirir.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Tırnakları besleyerek sağlıklı bir görünüme kavuşturur.
  • Nasırları geçirmekte yardımcıdır.

Leave a Reply